5 AVANTAJE ALE UNIFORMEI ȘCOLARE

5 AVANTAJE ALE UNIFORMEI ȘCOLARE

Înainte de toate trebuie să vă spun, că fetița mea adoră uniformă. A îndrăgit-o din clasa zero, deși începutul nostru cu hainele de școală nu a fost unul strălucitor. Chiar merită povestit.

Am început școală în septembrie 2018. Atunci m-am hotărât să amân toate cumpărăturile până la prima ședință cu părinții. Mi se pare firesc și cred ca așa procedează mulți. La ședință, doamna ne a spus că în școala noastră se practică un cod vestimentar (un fel de uniforma „light”): este suficientă o cămășuță de culoare albastru deschis. Au mai fost și alte lucruri de luat, așa că mi-le am notat pe toate, am făcut un plan și m-am dus la cumpărături la Mall-ul „Promenada” din Sibiu, unde, spre surprinderea mea, nu am găsit nimic. Am început să caut prin alte magazine din oraș și, în sfârșit, am găsit o cămașă albastru-deschis, mărime 134 cm (9 ani) la magazinul Dumbrava. Părea de băiat, dar vânzătoarea m-a asigurat că acest model se ia și la fete. Nu e de mirare: disperată ce eram, m-am bucurat și eu că am găsit ceva. Dar, închipuiți-vă, că și pe această cămășuță fetița mea a îndrăgit-o din start!

Fiind un părinte, am auzit multe păreri despre uniformă. Mulți o asociază cu vremurile comuniste, ceea ce nu mi se pare tocmai corect. Uniforma există de sute de ani. Dacă vă gândiți, uniforma este obișnuită și în ziua de astăzi în mai multe domenii: este ceva cu totul firesc și logic în uniforma pentru medici, pompieri, polițiști și judecători. Majoritatea birourilor practică un „dress code”. Cu toții știm să alegem haine diferite pentru contexte diferite.

Ideea de a asocia mediul școlar cu un anumit tip de haine este eficientă din mai multe puncte de vedere. Avantajele ei au fost studiate și dovedite. De fapt, un motiv foarte puternic pentru a evalua conceptul uniformei rațional și fără prejudecată este faptul că, în ciuda polemicilor îndelungate, multe țări avansate practică uniformă (Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Rusia și așa mai departe). Majoritatea unităților elite de învățământ au aceeași uniformă de zeci de ani (unele păstrează anumite elemente chiar de sute de ani!), cultivând noțiuni de tradiție, statornicie și continuitate.

M-am hotărât să studiez și eu un pic subiectul și am identificat 5 avantaje ale uniformei, care mi se par cele mai raționale și pertinente. Vi le prezint și vouă, și vă invit să vă împărtășiți părerile și experiențele în comentarii:

  • Conform Ministerului de Învățământ din SUA, uniforma îmbunătățește disciplină și siguranță la școală. În acest caz disciplina se referă la acel mediu în care copiii  pot să se concentreze mai ușor, iar siguranța – la faptul că uniforma permite identificarea rapidă a persoanelor care nu trebuie să fie pe teritoriul școlii, adică adulți străini, copii din alte unități de învățământ, etc. De asemenea, este mult mai ușor să-i identificăm pe copii care chiulesc, dar, probabil, va fi mai bine dacă nu comunicăm acest avantaj școlarilor 😊.
  • Un alt avantaj este faptul că uniforma îi face pe copilașii să se conștientizeze ca fiind o parte a unui grup. Într-adevăr, acest aspect este doar vizual, dar efectul lui este foarte puternic. Uniforma ajută să-i unim pe copii, să-i facem să înțeleagă că sunt împreuna și au un drum lung în fața, pe care tot împreuna îl vor parcurge.
  • Uniforma este un mijloc foarte puternic de motivare. Ce fetița nu s-a încălțat cu pantofii mămicii sale, nu a încercat pe ascuns parfum, ruj sau alte produse cosmetice? În sfârșit primesc și ei prima „ținută serioasă” – ea reprezintă noul statut al copilului, „atestă” trecerea la o nouă etapă din viața lui.
  • Uniforma îi ajută pe copiii să se responsabilizeze, se deosebească mai ușor „timpul de joacă” și „timpul de învățat”. Este cu totul firesc să purtăm diferite haine în diferite contexte: probabil nu vă veți îmbrăca la fel pentru o oră de tenis cu prietenii și o ședință cu clienții. Cu ajutorul uniformei reușim să creăm acel „mediu special de învățare”, în care copiii pot să se concentreze mai bine, și, în rezultat, să atingă rezultate mai bune. În același timp, îi învățăm pe copiii noștri că nu toate hainele se potrivesc pentru toate activitățile, iar acest lucru o să le fie de mare folos în viața lor de adulți.
  • Uniforma ușurează pregătirea pentru o nouă zi de școală. Este o soluție foarte eficientă să ne învățăm copilașii să se organizeze singuri dimineața. Având în vedere că pregătim hăinuțele potrivite standardelor școlii, nu vor fi foarte multe combinații și haine din care se aleagă, și fiind așa puține, este mai ușor pentru copii să le potrivească între ele și abia grijă de ele: de exemplu, să le pună pe umerașe sau la spălat.

Aici trebuie făcută o mențiune foarte importantă: aceste avantaje se aplică numai în cazul unei uniforme calitative. Ar fi ciudat să încercăm să menținem spiritul de echipă sau tradiția școlii prin niște haine din material prost sau cu un croi nepotrivit.

Sunt convinsă că uniforma va fi de folos numai în cazul în care copiii noștri o poartă cu plăcere și se bucură de ea. Iar pentru acesta, ea trebuie să îndeplinească câteva condiții practice și estetice: să fie confecționată dintr-un material potrivit și rezistent, să aibă un croi confortabil și un aspect pe placul școlarilor. Ideal ar fi să fie completată și de niște accesorii care să-i dea un aspect autentic (embleme școlare, un anumit tip de curea, accesorii de păr de o anumită culoare). Cum se zice: „perfecțiunea stă în detalii”… dar aici intrăm în tărâmul viselor.

Cred că problema principală nu este faptul că trebuie să purtăm uniformă la școală, ci mai degrabă că nu se găsește uniforma frumoasă cu un raport „calitate-preț” decent. Această observație se referă mai ales la hainele de școală pentru fete. Cred că mai multe mămici au fost nevoite să se împace cu niște haine de mărime sau calitate nepotrivită pur și simplu pentru că nu au găsit altceva.

Însă, nu în toate țările producătorii au abandonat ideea de uniforma atrăgătoare. De aceea vă prezint articole importate din țara mea de naștere. Aici uniforma este obligatorie în toate școlile, însă implică doar un anumit stil de îmbrăcăminte și nu îi limitează pe copii la un model dat. Așa că producătorii nu ezită să experimenteze cu croiurile sau elementele decorative.

Volănașe, pliuri, gulerașe și mâneci cu dantela, cristale, fundițe, curelușe, chiar și fustițe cu tul: le găsiți pe toate.

Eu le am testat, le am ales pentru fetița mea și pot să le recomand cu inima liniștită. Un singur lucru pe care vi-l sfătuiesc este să citiți atent Ghidul de mărimi înainte de-a face o comandă, pentru că în Rusia sistemul de mărimi este un pic diferit.

Nu stați mult pe gânduri: la începutul anului școlar stocurile se epuizează foarte repede. Încercați produsele noastre chiar acum, le puteți returna în timp de 14 zile calendaristice. Vă doresc un an școlar de notă 10!

Cu deosebită considerație,

Valentina