Raftul de uniforma. Sfaturi utile: cum să recunoști bumbacul?
Eu fac majoritatea cumpărăturilor online. Este simplu, eficient, rapid. Alegerea este mai mare. Dar nu întotdeauna ceea ce primești este fix ceea ce s-a declarat pe site. Și în acest articol mă refer în primul rând la calitatea materialelor textile.
Am pățit de mai multe ori să comand articole din bumbac și să primesc ceva ce evident avea un adaos de poliester. Nu vreau să spun în niciun caz ca poliesterul nu are dreptul să existe pe piață. Dar sunt convinsă că ceea ce e declarat pe etichetă trebuie să fie adevărat. Dacă ai și tu dubii legate de un articol cumpărat, pe care scrie bumbac 100%, îți prezint câteva metode simple de a verifica compoziția materialului. Am înregistrat un video să-ți arat în detaliu cum să recunoști bumbacul, vizionează-l aici sau citește instrucțiuni clare mai jos:
- Șifonare: bumbacul se șifonează ușor. Dacă strângi materialul în pumn și aștepți câteva secunde, nu se va îndrepta la loc foarte ușor – orice material din bumbac 100% se va încreți. Testul acesta îl fac câteodată chiar la magazin.
- Apă: bumbacul absoarbe multa apă. Articolele din bumbac abia spălate sunt ude. Am mai auzit ca dacă arunci o picătură de apă pe bumbac, se va absorbi imediat, iar în cazul poliesterului, va rămâne la suprafață. Nu e adevărat. Absorbția depinde mai mult de densitatea materialului și de tipul de țesătură. De exemplu, bumbacul tricot nu va absorbi o picătură de apă imediat, dar asta nu înseamnă ca nu este bumbac. Dar orice articol din bumbac scos din mașina de spălat va fi ud. Materialele textile cu un adaos de poliester se simt imediat după spălare – sunt doar ușor umede.
- Al treilea test este cel mai sigur, dar poți să-l faci doar dacă ai o posibilitate să tai o bucată de material. Testul acesta se face prin ardere. Vom avea nevoie de un bol, o brichetă și o pensetă.
În principiu, nu este nimic complicat:
- Bumbacul arde ca lemnul, fără fum sau miros de plastic. Cenușa se desprinde ușor, este ca cenușa lemnului.
- Poliesterul 100% nu arde, ci se topește. Materialul „fuge” de flacără, cenușa nu se desprinde, ci formează o bulă solidă.
- Cel mai interesant caz este bumbacul cu un adaos de poliester – materialul arde, dar degajă un fum negru intens. Miroase a plastic ars și cenușa la început curge și se întinde, și apoi se solidifică.
Îți doresc ca toate cumpărăturile tale să corespundă calității declarate.
Poți să fi sigură că în magazinul nostru găsești doar produse de cea mai înaltă calitate și ai și dreptul de retur garantat.
Vezi aici o bluziță splendidă din bumbac 100% și dantela Trandafir, pe care o poți completa cu un sarafan minunat din bumbac tricot – Georgia.
Toate cele bune!
Valentina de la Raftul de uniformă.
LEAVE A COMMENT